Lokale historische bronnen ontsloten

Bronnen

De bronnen op GeschiedenisLokaal zijn afkomstig van regionale erfgoedinstellingen. Onder de bron staat de herkomst beschreven. Bezoekers van het GeschiedenisLokaal kunnen de bronnen downloaden en gebruiken in presentaties, opdrachten en werkstukken. Bij iedere bron staat aangegeven uit welk tijdvak de bron komt. 

 

Tijdvakken

GeschiedenisLokaal maakt gebruik van de tien tijdvakken. Bij iedere bron staat aangegeven uit welk tijdvak de bron komt. Via de homepage kun je een tijdvak kiezen. Ook kun je via het bronnenoverzicht filteren op tijdvak.

 

Thema's

De meeste bronnen worden gekoppeld aan een overkoepelend thema. Deze thema's verschillen per GeschiedenisLokaal. Denk hierbij aan een thema over de Tweede Wereldoorlog, Waternoodsramp of een beleg. Bronnen kunnen zich in meerdere thema's bevinden. Via het bronnenoverzicht kun je filteren op thema's. Ook kun je vanaf de homepage een thema kiezen.

Zou je graag een specifiek thema terugzien? Neem contact om met je regionale GeschiedenisLokaal. De contactgegevens vind je op het betreffende GeschiedenisLokaal.

 

Trefwoorden

Aan de meeste bronnen zijn trefwoorden verbonden. Als je onder een bron op een trefwoord klikt, krijg je bronnen te zien die gelinkt zijn aan dat trefwoord. Ook kun je filteren op trefwoord in het bronnenoverzicht.

 

Tools

Er zijn op dit moment vier tools beschikbaar:

  • Transcriptie: Sommige bronnen zijn voorzien van een transcriptie. Een transcriptie helpt je de oude tekst te lezen. Als een bron een transcriptie heeft, staat deze onder het kopje 'beschikbare tools' onder de bron. Een overzicht van transcripties per thema's vind je via 'tools' op de homepage of in het menu.
  • Toen en nu: Van sommige bronnen is een 'toen en nu' afbeelding beschikbaar. Indien beschikbaar, vind je de 'toen en nu' onder een bron, onder het kopje 'beschikare tools'. Een overzicht van 'toen en nu' per thema vind je op de homepage of in het menu via 'tools'.
  • Op de kaart: Een bron staat weergegeven op een kaart met bronnen die zich in hetzelfde thema bevinden. De kaart vind je onder een bron, onder het kopje 'beschikare tools'. Als de bron niet aan een thema is toegevoegd, is deze optie niet zichtbaar. Een overzicht van 'Op de kaart' per thema vind je op de homepage via 'tools'.
  • Tijdlijnen: Sommige bronnen zijn opgenomen in een tijdlijn. Bij bronnen die zijn opgenomen in een tijdlijn, wordt de betreffende tijdlijn onder de bron (onder het kopje 'beschikbare tools') weergeven. Een overzicht van tijdlijnen vind je op de homepage via 'tools' of in het menu.

transcriptietoen en nuop de kaarttijdlijn

 

Heeft jouw regio geen GeschiedenisLokaal

Is er geen GeschiedenisLokaal voor jouw regio? Neem contact op met lokale erfgoedinstellingen en maak je interesse voor een GeschiedenisLokaal kenbaar!

 

Alle bronnen